Uddrag fra "I ser mig ikke mere"

Karl Kordovsky Hammel

Også i Hammel har Karl Kordovsky arbejdet som mekaniker på tyskernes bilpark. Her ses han i midten af billedet. På bilen anes bogstaverne LKW = LastKraftWagen. Bilen yderst til venstre i baggrunden er en typisk værnemagtsambulance. Stedet blev dengang kaldt for ”markedspladsen” og er sandsynligvis blevet brugt af tyskerne til at opbevare deres biler og sætte deres heste på græs. I dag er der en parkeringsplads mellem den nuværende Torvegade og Voldbyvej. Arkivfoto: Hans Jørgen Kordovsky. Klik på billedet for at se det i større format.

I Danmark blev Karl Kordovsky udstationeret i Hammel vest for Aarhus. ... Den sidste større udskiftning af tyske soldater i Hammel skete i april 1944, og det var denne styrke, der blev i byen resten af besættelsen. De blev kaldt for ”øje- og ørebataljoner”, som en hentydning til, at der var tale om – ofte mere eller mindre invaliderede – rekonvalescenter fra østfronten. ...

Og med denne styrke er også Karl Kordovsky den 4. april 1944 – næsten på årsdagen for den tyske besættelse af landet – vendt tilbage til det land, han sidst havde besøgt som wienerbarn 20 år tidligere. ...

 Som dansktalende skulle Karl Kordovsky fungere som tolk og assistere det lokale politi med at administrere lokale vognmænds benzintilladelse, og på politistationen i Hammel kom han til at arbejde sammen med den lokale overbetjent, Jens Hjortshøj. - Og på den måde fik Karl Kordovsky også en indirekte berøringsflade til den lokale modstandsbevægelse, som han forsynede med tegninger af tyskernes anlæg og andre oplysninger. Fru Kordovsky huskede navne som: ”Dyrlæge Precht, Overlæge Gregersen, Skolebestyrer Føns, en som hed Johannes og gartnerens søn på 13 år, en skotøjshandler og dommeren i Hammel; det var gennem Hjortshøj Karl kendte dem, de fik alle de oplysninger, som han kunne give dem”.  


Citat fra kapitlet "I Danmark igen".


Se overbetjentene Karlsens og Hjortshøjs erklæring, klik her: Erklæring


Den 4. maj 1945 kapitulerede de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark. Karl Kordovskys tid som soldat i den tyske besættelsesstyrke i Danmark var forbi. Klik her: 4. maj 1945 .                                              

                    

Del siden